Türkçe



PDF indir

 

 



HAZİRAN'dan, laik ve bilimsel eğitim

İzlenme 1356

HAZİRAN, bilimsel ve laik eğitim için yayınladığı 10 taleple birlikte imza toplamaya hazırlanıyor.
20 Nisan'a kadar yayınladıkları 10 taleple birlikte imza toplayacak olan HAZİRAN, ardından 25 Nisan'a kadar Milli Eğitim Müdürlükleri'ne yapacağı yürüyüşle imzaları teslim edecek. 
Bunun için şimdi; 
1- Bilimsel ve Laik Eğitim 10 Talep ekseninde mücadelemizde bir adım daha atıyoruz. Okullardaki gerici uygulamaları deşifre etmek için, ev ev, sokak sokak yürüteceğimiz bir çalışma başlatıyoruz.
 
2- Bunun parçası olarak standlar kurarak, zorunlu din dersinin kaldırılması ve okulların imam hatipleştirilmesine son verilmesi için imza topluyoruz.
 
3- Topladığmız imzaları 20 Nisan – 25 Nisan tarihleri arasında İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine, tüm imzacıların katıldığı kitlesel yürüyüşlerle teslim ediyoruz."
 
HAZİRAN'ın yayınladığı "Bilimsel ve Laik Eğitim İçin 10 Talep" ise şöyle:
 
1-Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kaldırılmalıdır
 
12 Eylül askeri darbesinin sonrasında uygulamaya konulan, zorunlu din dersleri okullarda ayrımcılığa ve dini baskıya yol açmaktadır. Din eğitim ve öğrenimi bir zorunluluk olarak dayatılamaz.
 
2-Seçmeli-Zorunlu Din Dersleri Kaldırılmalıdır
 
Ortaöğretim kurumlarında seçmeli olarak okutulan Peygamberin Hayatı, İslam Tarihi gibi dersleri adeta zorunludur. Ders seçim yönetmeliğine göre lise öğrenimi boyunca her öğrenci bu dersleri en az bir kez almak durumundadır. Seçmeli ders havuzundaki ders seçenekleri öğrenci ve öğretmenlerin görüşü alınarak genişletilmeli; öğrencilerin seçimleri esas alınmalı ve seçmeli ders saatleri azaltılmalıdır. Okul yönetimlerinin “derslik ve olanak durumu” gerekçeleri ile öğrencilere kimi dersleri dayatma uygulamalarına son verilmelidir.
 
3- Okulların İmam Hatipleştirilmesine Son Verilmelidir
 
Milli Eğitim Bakanlığı son birkaç yıldır birçok okulu imam hatibe dönüştürmüştür. Bu okullara bile yeterince öğrenci bulamazken bakanlık normal okullar içerisinde de ayrıca imam hatip sınıfları açarak tüm okulları imam hatipleştirmek istemektedir. Normal okullar içerisinde imam hatip sınıfları açılması uygulamasına son verilmelidir.
 
4. Okullarda cami imamı görevlendirme uygulamalarına son verilmelidir
 
Okullarda yeterli öğretmen olmadığı gerekçesi ile Din Kültür ve Ahlak Bilgisi derslerine cami imamları görevlendirilmektedir. Bu kişilerin herhangi bir pedagojik eğitimi yoktur. Bu kişilerin her hangi bir pedagojik eğitim almamış olmaları ve okul ortamın din, ırk, mezhep gibi özelliklerden bağımsız oluşuyor olması imamların okullarda bulunması açısından sıkıntı yaratmaktadır. Okullarda cami imamı görevlendirme uygulamasına son verilmelidir.
 
5-Okullarda Kutlu Doğum Haftası Uygulamalarına Son Verilmelidir
 
”Kutlu Doğum Haftası” önceki yıllarda Diyanet işleri Başkanlığı ve ona bağlı il müftülükleri tarafından kutlanılırken son birkaç yıldır ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı okullarda kutlanmaya başlamıştır. Bu uyguma okullarda eğitim öğretim iklimi dışında adeta bir ibadethane ortamı yaratmaktadır. Okullarda Kutlu Doğum Haftası uygulamalarına son verilmelidir.
 
6-Ders Kitapları Bilimsel İçeriğe Kavuşturulmalıdır
 
Ders kitapları ve kaynak kitaplar ve ders araçlarının içerikleri son dönemde hızla bilimsellikten uzaklaşmış ve gerçek yaşamla bağı olmayan dini bilgilerle donatılmıştır. Ayrıca bu kaynaklarda kullanılan dil bilimsellikten, çağdaşlıktan ve evrensellikten uzaktır. Ders kitapları ve kaynak kitaplar ve araçlar gözden geçirilerek bilimsel içeriğe kavuşturulması sağlanmalıdır.
 
7-Öğrencilerin Kılık-Kıyafetlerine Karışılmamalıdır
 
Türbana özgürlük adına siyaset yürüten iktidar türban takmayan öğrencilerin kıyafetlerine uygun değil gerekçesi ile müdahale etmekte ve onları kapanmaya zorlamaktadır. Çocuklarımızın kıyafetlerine müdahale edilmemelidir.
 
8-Okullarda Mescit Uygulamasına Son Verilmelidir
 
Özgürlük adına okullarda açılan mescitler bugün artık mescide gitmeyen öğrencilerin üzerinde bir baskı aracına dönüşmüştür. Okul ortamında olması kabul edilemez olan mescit uygulamasına son verilmelidir.
 
9-MEB Şura Kararları Yok Sayılmalıdır
 
Aralık 2014’te toplanan 19.Milli Eğitim Şurası’nda, karma eğitimin kaldırılmasının önüne açacak şekilde din dersinin anaokullarında da uygulanması, liselerde Osmanlıca dersi gibi yönelim kararları alınmıştır. İktidarın güdümündeki bu Şura’nın tüm kararları yok sayılmalıdır.
 
10-Bilimsel ve Laik Eğitim İçin Söz ve Karar Öğrencilerin, Öğretmenlerin, Velilerindir
 
Bilimsel ve Laik Eğitimin hayata geçirilmesi için, öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve bu bilimsel ve laik eğitimden yana mücadele eden sendika ve tüm kurumların katılımıyla Forumlar düzenlenerek, eğitimde yeniden yapılanma gerçekleştirilmelidir.
 
11 Nisan 2015 
Bookmark and Share
 

19/03/2024 Bugün667 ziyaret var  Sitede 9 Kişi var  IP:18.208.203.36