Türkçe



PDF indir

 

 



Ödemiş’te ‘Engelsiz Kahve’de görme engelliler gazete okuyor

İzlenme 2990


Gürsel Şen’i Ödemiş’te “Engelsiz Kahve”de tanıdım. Doğuştan görme engelli. Görme engellilerin kullanımına açık bilgisayarın başında idi. İzmir 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yerel Yönetim Bölümü’nü bitirmiş. Fethiye’de “Altı Nokta Derneği”nde bilgisayar eğitimi almış.
Bizim bildiğimiz tür bilgisayarın özel programla donatıldığında nasıl çalıştığını ilk defa gördüm. Gürsel Şen’e, “Ben Güngör Uras’ım. Milliyet’te bugün yayımlanan makalemi bulabilir misiniz?” dedim. Tuşlara dokundu. Hangi tuşa dokunur ise, o tuştaki harf sesli olarak duyuluyordu. Sonra internete girdi. Milliyet sitesini buldu. İnternette her işlem sesli olarak duyuluyordu. Sonra benim yazıma ulaştı. Bilgisayarın oku üzerinde gezdirildikçe yazı sesli olarak izlenir hale geldi. Gürsel Şen, “Böylece bilgisayardan istediğim kaynağa ulaşabiliyorum. İstediğim şekilde yazışma yapabiliyorum” diyor.
Engelsiz Kahve, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin’in Ödemiş’e 1000 gün içinde
kazandırdığı tesislerden biri. İhtiyaç sahipleri kahvenin imkânlarından ücretsiz yararlanıyor.

Aç ve açıkta olan yok
Ödemiş’te sokakta yatan, “açım, üşüyorum, kimsem yok” diyen kalmamış. Belediye onlar için Yaşlı Barınma Evi ve Kadın Sığınma Evi açmış. İhtiyaç sahibi 1.500 kişiye belediye “Ödekart” dağıtmış. Kart sahipleri istedikleri marketten karta yüklenen para ile sınırlı olarak ihtiyaç maddelerini alabiliyor.
Yüksek okula devam eden, aileleri şehir dışındaki öğrenciler için 100 yatak kapasiteli Kız Öğrenci Konuk Evi açılmış.
Sokak hayvanları koruma altına alınmış. Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sokak hayvanları, aşılanıyor, bakılıyor, kısırlaştırılıyor.
Eski Halkevi binasında Deneme ve Bilim Merkezi açılmış.. Görmeyene anlatılamaz güzellikte bir tesis. İçinde 100 deney istasyonu var. Yediden yetmişe isteyen, istediği alete dokunuyor, merak ettiği her konuda bilgi sahibi olabiliyor. Çevredeki 5 ilçe, 12 belde ile yüz dolayındaki köyde bulunan okulların öğrencileri bu merkezden yararlanıyor.
Atıksu ve arıtma suyu tesisleri tamamlanmış.
En etkileyici projelerden biri “Paylaşım Merkezi”. Koskocaman bir binanın içinde gıda maddesinden giyime, gelinliğe, damatlığa, elektronik aletten beyaz eşyaya, bisikletten motosiklete, koltuk kanepeden, yatak odası takımına eşyalar dizilmiş. Sanki büyük bir market. Bir yanda tamir atölyesi, çamaşırhane, ütü bölümü var.

Örnek “Paylaşım Merkezi”
Hayır sahipleri kullanılmış kullanılmamış eşyaları, üreticiler pazara sürmek istemedikleri her türlü malı bağışlıyor. Kullanılmış eşyalar onarılıyor, temizleniyor. Giysiler ütüleniyor. Mağazada satışa çıkarılacakmışçasına sınıflandırılıyor. Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı, kamu ve sivil toplum kuruluşları ve mahalle muhtarlarıyla işbirliği halinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. (0232-544 20 30 Kullanılmış veya fazla eşyalarınızı sokağa atmayınız. “Paylaşım Merkezi”ne gönderiniz.)
Aksekili Hacı Hüseyin Serter’in mimar Mario Efendi’ye yaptırdığı nefis bir yapı olan Keçecizade Hanı (Yıldız Oteli) kent müzesi ve arşivi olarak düzenleniyor. Bu projenin başındaki Prof. Dr. Ergin Berber’in bilgisine ve ilgisine hayran oldum.
Belediyenin yeraltı çöp konteyner uygulamasından söz etmemek olamaz. Büyük şehirlerimizde yol kenarlarına sıralanan çöp konteynerlerini Ödemiş Belediyesi yerin altına gömmüş. Kapakları yol seviyesinde. Çöp kamyonu gelince konteyner yukarıya çıkartılarak boşaltılıyor. (Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül görse, hemen uygular)
Bekir Coşkun gibi becerikli bir belediye başkanının yaşadığı şehri “Çağdaş, yaşanabilir bir Ödemiş.”yapmak arayışında 1000 günde yaptıklarını görünce çok etkilendim.

Güngör Uras  

GG Milliyet Gazetesi 11 Ocak 2012

Bookmark and Share

21/11/2024 Bugün1022 ziyaret var  Sitede 7 Kişi var  IP:18.223.195.127