Ahmet Mithat Efendi İlkokulu velileri, okullarına geri dönmek için basın açıklaması yaptı. Kendilerine 2017-2018 eğitim öğretim yılında, okulun bahçe düzenlemesi yapılacağı sebebiyle İshakağa Ortaokulu ve İshakağa İmam Hatip Ortaokulu olarak kullanılan binaya 1 ay süreyle geçmeleri gerektiği bilgisi geldiğini, ancak çocuklarının hala kendi okullarının sınıf ve sıralarından uzakta derme çatma prefabrike binalarda başka okullara sıkıştırılarak göçebe bir eğitim gördüklerini açıkladılar.
Bir önceki Okul Aile Birliği Başkanı Özlem Habiboğlu şunları söyledi: Türkiye’nin sayılı sanatçılarının, yazarlarının ve bilim insanlarının yetiştiği kuşaklar boyu eğitime ev sahipliği yapan bu okul İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 24 Temmuz 2013 tarihi itibariyle restorasyon çalışmasına alındı. Bu tarihten bu yana o okulun adıyla eğitim hayatına adım atan çocuklar okulun tarihi dokusundan, kendi okullarının sınıf ve sıralarından uzakta derme çatma prefabrike binalarda başka okullara sıkıştırılarak göçebe bir eğitim görmekteler. 2013-2014 eğitim öğretim yılı bahar döneminde çocuklar okullarına geçebileceği vaadine rağmen restorasyonda bir adım ilerleme kaydedilmemişti. O dönem Ahmet Mithat Efendi İlkokulu öğrencileri geçici süreyle Barbaros Hayrettin Paşa Su Ürünleri Meslek Lisesi’ne ait prefabrike atölye binasına taşınmış, her gün taşan lağım kokusundan geçilmeyen binada çocuklar eğitim görmek zorunda bırakılmıştı. Bu sebebiyle “okul içinde okul olmaz” diyerek binlerce imza toplanmış 26 Aralık 2014 tarihinde veliler Beykoz İlçe Milli Eğitim’e yürümüştü.
2014 yılında başlayan mücadele sonucu öğrenciler 2017 Ocak Ayında kendi okuluna geçebilmiş ancak yalnızca 2016-2017 eğitim öğretim yılı sonu Haziran ayına kadar eğitim görebilmişlerdir. 2017-2018 eğitim öğretim yılında, okulun bahçe düzenlemesi yapılacağı sebebiyle İshakağa Ortaokulu ve İshakağa İmam Hatip Ortaokulu olarak kullanılan binaya 1 ay süreyle geçmeleri gerektiği bilgisi geldi. Fakat söz verilen bir aylık sürenin üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen hala bahçe düzenlemesi bitmemiştir. Bahçe düzenlemesi için uygun görülen taşların yapımı zor olması, hemen ulaşmaması, okulun demirlerinin saray demirleri olması gerektiği sebebiyle bu demirlerin yapımı için uzun süre harcanması tadilat süresinin uzamasına neden olmuştur. Ve şuanda da ne zaman biteceği konusunda belirsizlik devam etmektedir.
Habiboğlu’nun yaptığı basın açıklamasının ardından, Eğitim-SEN 2 Nolu Şube Başkanı Kazım Yılancı şöyle konuştu: “Bu öğrencilerimizin, bu velilerimizin haklı mücadelesini saygıyla selamlıyor, ‘tahammülümüz kalmadı, okulumuzu geri istiyoruz talebinize’ olunca gücümüzle destek vermeyi taahhüt ediyoruz.
Eğitim, hepimizin ihtiyacı. Çünkü eğitim bir ülkenin geleceğini temsil ediyor. Eğitimin niteliği, ülkeyi yönetecek insanların niteliğiyle ölçülüyor. Ancak bugün, var olan durum bizi şaşkına çeviriyor. 21. yüzyılda istenildiği takdirde bir-iki senede devasa binaların yapılabildiği bir çağda, bu teknolojiye sahip olduğumuz bir durumda, 5 senedir bitmeyen okul tadilatları, olsa olsa iş bilmezliğin, liyakatin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi olabilir. İş bilmeyen kadrolarla doldurulan koltuklar, sizlerin ve bizlerin bu sorunları yaşamımıza yol açıyor. Bu soğukta bu öğrencilerimiz bu çocuklarımız haklarını arıyor. Sizler ne değerli velilersiniz ki, çocuklarınıza hak alma mücadelesini aşılamış onların okullarına, ülkelerine sahip çıkmasını salık vermiş ellerinden tutarak buraya gelmişsiniz. Değerli veliler, eğitim bir ülkenin geleceğidir dedik. Bu mücadelenizden asla vazgeçmeyin. Çünkü üstünde oturduğunuz, çocuklarınızın sıralarında oturduğu o okul onlarca değerli insanı yetiştirmiş bir eğitim yuvasıdır. Beykoz’un en köklü en eski okullarından birisidir. Dolayısıyla bu kadar köklü bir eğitim kurumunun şu veya bu sebeple başka bir şekle dönüştürülmesine izin vermeyelim.”