ÖNSÖZ
İsmail Özkan
20 yılı aşkın zaman içinde EKENEK Portalında biriktirdiklerim ve bunların içinden önemsediğim yazıları TOPLU YAZILAR biçiminde biraraya getirerek kitap formuna kavuşturmam; okuyucular açısından bir tekrarı olarak düşünülmesin, tekrarı aşan özellikler barındırmaktadır. Tekrarı aşan özelliklerden en önemlisi; güncelliklerini içinde taşıması ve birçok yazının aşılamamış olmasıdır. Bir diğeri ise, son yıllara damgasını vuran sosyalist hareket içindeki eleştiri ve tartışmaların azalmasına eşlik eden Marksist kuramdan hızla uzaklaşılması ve daha çok güncel strateji yönelimli sosyalist mücadele anlayışına kayan siyasete karşı, olması gereken güncel stratejik yaklaşımları da es geçmeyen bütünlüklü Marksist çözümleme örneklerini, Araştırma-İnceleme çalışmaları içinde gösterebilmek istememdir.
Bugün, dünün kitlesel ölçekte ve sınıf merkezli yaşanan sosyalist mücadele atılımına benzemeyen bir süreçle karşı karşıyayız. Neoliberal kapitalizmin yıkıcı etkileri sonucu, düne göre daha da genişleyen işçi sınıfı ve emekçileri de içine alan “orta sınıf” merkezli çoklaşmış ve karmaşıklaşmış sorunlar yumağı çözüm bekliyor. Beklenilen çözüm, öneri ve pratiklerin istenilen ölçüde ön açıcı olamaması bir yana; iki ucu açık ve gitgide daha da açılan çatallaşmanın söz konusu olduğu günlerden geçiyoruz. Güncelde öne çıkan kimi karmaşık siyasal olgu ve dinamiklerin Marksist referanslar ile çakıştırılmasındaki güçlükler bir yana, üstesinden gelinmesi istenilen çok fazla ve çok karmaşık yeni sorunların, siyasal ekseni ve örgütsel işleyişleri dağıtıcı etkisini gözardı edememem; böyle bir çalışmayı zorunlu kılmıştır. Bu kitap çalışmam, bahsettiğim sorunların anlaşılmasına ve çözümüne az da olsa bir katkı olabilir mi? Sorusuna verdiğim cevap niteliğindedir.
Ayrıca, sosyalist mücadele içinde kalıcı izler bırakan çok sevdiğim değerli dost ve yoldaşlarımın çalışmalarını tarihe not düşmek istememle birlikte, genç kuşakların okumaları ve okuduklarını eleştirel bir yöntemle değerlendirmelerinin önünü açmak istemem de bu derlemeyi zorunlu kılmıştır.
***
Marksist yöntemin ana damarı sayılan tarihsel materyalist ve diyalektik felsefenin eleştirel olma özelliği emek sermaye çelişkisinin yönünü belirlemektedir. Burjuvazi ve proletarya arasındaki siyasi iktidar kavgası mülkiyet ilişkilerine son verme, burjuva devlet mekanizmasını dağıtma ve proletarya diktatörlüğünü kurmanın kendisidir. Ana gövdenin kendisi şunları da söyler: Mücadelenin düzeyi kapitalist sınıfın karşı koyabilme gücüyle orantılıdır ve bu karşı koyuşun niteliği sınıf mücadelesinin yapısını ve onun aracı olan partinin de yönünü belirler. Sınıf mücadelesi ne denli sert ya da yumuşak olursa olsun işçi sınıfı ve partisi bunu zorunlu olarak kabul etmek zorundadır. Ancak büyük bir olasılıkla, kendisi için hayati olacak bu mücadelede kapitalistler hiçbir zaman yumuşak olmayacaktır.
İşçi sınıfını sosyalizme zorlamaktan çekinmemek gerekir.
***
Sevgili eşim ve yoldaşım Berin Özkan’ın anısına armağan ettiğim bu kitap; daha çokça onun eseridir. Gazetecilik yükseköğrenim tecrübesiyle EKENEK sitesinin oluşturulması, içeriğinin yönetilmesi, yazıların seçilmesi ve editörlüğünün yanında, yağmurda çamurda, karda kışta, aydınlık güzel günde güneşte yılmadan muhabirliğini yapmıştır. Ondan çok şey öğrendim. Sevgili eşim ve yoldaşım Berin Özkan bunu hak etti ve sözünü yerine getirmenin mutluluğu içindeyim. Çok teşekkür ediyorum.
Yazılarını derlediğim dost ve yoldaşlarımın canlı emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Kızıl yıldızlara çiçeklerle uğurladığımız yazarlar içinde bulunan Berin Özkan, Ahmet Hamdi Dinler, Metin Çulhaoğlu, İlhan Kabadayı ve Neşenur Domaniç yoldaşlarımı, yazarlar içinde olmayan ancak emeği geçen proleter kardeşim Sebahattin Özkan’ı sevgiyle anıyor ve bize devrettikleri sosyalizm bayrağını daha daha yukarı yükseltmek için azimle çalışmayı bir görev kabul ediyorum.
II. TİP Beykoz İlçe Örgütünde başlayan yoldaşlığımızın dostluğa dönüşmesi bir yana Marksist formasyona ulaşmamı sağlayan ve devamında Cam-Köy Gazetesi ortak çalışmamızda önümüzü açan ve EKENEK Site Portalının zenginleştirilmesine yazıları ve araştırmalarıyla katkı koyan ve emek veren Ahmet Hamdi Dinler dostumu saygıyla anıyorum.
Bu çalışmamda tecrübe ve katkılarını hiç esirgemeyen ve tüm yazıların editörlüğünü üstlenen, kitap kapak tasarımını yapan kardeşim yoldaşım Mustafa Güneş Özkan’a çok teşekkür ediyorum.
Kitabın hazırlanmasından basımına kadar en ince detayları düşünen ve bizlere sıcak ekmek tadında ve kokusu üzerinde bir kitap sunan ALAN YAYINLARINA ve sahibi İbrahim Horuz dostumuza teşekkür ediyor, ayrıca kitabın basımında emeği geçen matbaa emekçilerine sevgiyle yaklaşıyorum.
Hepiniz iyi ki varsınız.
26 Ağustos 2024