Türkçe



PDF indir

 

 



PROJE SES GETİRDİ

İzlenme 2099

Ayvalık Körfezinde yaşanan yoğun kirlenme ve artan tehlikeye TÜBİTAK’a gönderdikleri bir proje ile dikkat çeken Ayvalık Ticaret Meslek ve Otelcilik Turizm Meslek Lisesi öğrencileri, Gazetemizde manşet, ilçede gündem oldu. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ve Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, ‘körfezde bilimsel inceleme yapılması şart’ derken Kaymakam Nihat Nalbant, kirliliğin önüne geçmek için gerektiği belirtilen köprü projesi için girişimde bulunduklarını söyledi. Ayvalık Ticaret Meslek ve Otelcilik Turizm Meslek Lisesi öğrencilerinin Ayvalık Körfezi’nde yaşanan tehlikeye dikkat çektiği projesi ilçede ses getirdi. Kaymakam Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ve Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, öğrencilere Ayvalık’a gösterdikleri duyarlılık için teşekkür etti.
“KÖPRÜ YAPIMI İÇİN GİRİŞİMDE BULUNDUK”
Konuyu incelettirdiklerini ve önceki ay Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Daire Başkanlığına yazdıklarını belirten Kaymakam Nihat Nalbant, “Çocuklarımızın yaptığı bu çalışma gündemimizde olan çalışma. Çok doğru bir proje hazırlamışlar. Bana sorarlarsa Ayvalık’ın en önemli sorunlarından biri ne diye bu sorunu söylerim. Evlatlarımız bu konuya dikkat çekip duyarlılık gösterdikleri için memnun olduk. Biz konuyla ilgili yakın zamanda inceleme yaptırdık. Valimizin de konudan haberi ve sağ olsun desteği var. Bu konuda hem Ege Üniversitesi hem de Balıkesir Üniversitesi’nden teknik ekiple çalıştık. Son olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bir inceleme yaptı geçtiğimiz aylarda. Mevcut dolgu yol yerine bir köprü yapılması gündemimizde. Dolgu yolun menfezleri tıkandığı için sirkülasyon olmuyor ve kirlilik artıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Daire Başkanlığına bir yazı yazdık ve köprü projesi istedik. Oradan gelen yanıta göre hareket edeceğiz” dedi.
“ŞEHRİN DOKUSUNA UYGUN BİR TAŞ KÖPRÜ YAPILMASI UYGUN OLACAKTIR”
Ayvalık Kaymakamlığı tarafından Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Daire Başkanlığına 30 Ocak tarihi ile gönderilen Ayvalık Ali Bey Adası arası dolgu yol hakkındaki yazıda, ‘İlçemiz Ayvalık Alibey Adası arasına mübadeleden önce Rumlar tarafından yapılan dolgu yola 1974 yılında Ayvalık Belediyesi tarafından ilave dolgu yapılarak yol iki şeritli hale getirilmiş ve hizmete açılmıştır. Ancak yapılan dolgu yol sonucunda Ayvalık’ın iç denizinde sirkülasyon olmaması nedeniyle denizde pislenme ve koku oluşturmaya başlamış, deniz kirliliğine ve gittikçe artan kokuya neden olmaya başlamıştır. Ayvalık Belediyesi tarafından 92 yılında 3 adet menfez yapılarak sirkülasyon arttırılmaya çalışılsa da menfezlerin dar olması ve denizden gelen pisliklerin menfezleri tıkaması nedeniyle sirkülasyon sağlanamamış, denizdeki pislenme ve kokunun giderek arttığı görülmüştür. Gittikçe artan pislik ve kokuların ileriye doğru dayanılmaz hale geleceği ve bu nedenle çözüm üretmenin şart olduğu bunun içinde dolgu yolun yerine şehrin dokusuna uyularak , sirkülasyonun çok rahat olacağı bir taş köprünün yapılması düşünülmektedir’ denildi. Yazıya Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı inceleme sonrası hazırlanan raporda ilave edildi.
“KÖRFEZ YENİ OLUŞMUŞ BİR KİRLİLİĞE SAHİP DEĞİL”
Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Sorunun çözümü için kısa vadede menfez arttırımı, uzun vadede ise köprü projesi üzerinde durduklarını söyledi. Türközen, “Öğrencileri takdir ediyorum ve Ayvalık’ın çevre sorunlarına duyarlı oldukları için teşekkür ediyorum. O anlamda bu tip çalışmaları destekliyorum fakat tabi yerel yönetimle de iletişim içinde olmaları gerekirdi. Bu konuyu paylaşmaları gerekirdi. Yerel yönetim olarak bu konuda çalışmalarımız var. Bizim körfezimiz yeni oluşmuş bir kirliliğe sahip değil. Eskiye göre artıyor mu yoksa azalıyor mu bu tartışılabilir. 72 yılında kanalizasyon hattı yapımı başladı 86 ya kadar evlerin suları denize aktı. Ayrıca Zeytinyağı, sabun fabrikalarının karasuyu yıllarca Ayvalık Körfezine akıtıldı. Bu çözeltiler çamur tabakası oluşturdu. Esasında sirkülasyon sistemi kurulduktan sonra kirliliğin arttığını değil geriye saydığını düşünüyorum. Artma tesisi Mayıs ayında devreye girdiğinde yaşanan taşıntılardan kurtulacağız. Terfi merkezleri revize edilecek, yeni bir hat çalışması yaptık. Çamlığın bütün atık suyunu arka taraftan ulaştıracağız. Şehir içindeki taşıntılar ortadan kalkacak. Kıllı deniz midyesi vardı bir zamanlar. Midyeciler çıkardı ve azaldı. Bölgede filtre görevi gören deniz canlıları azaldı. Menfezler hiçbir zaman tıkanmaz. Yetersiz kalması ise doğru. Kabul ediyorum. Menfezlerin arttırılmasına yönelik bir çalışmamız var. Bu kısa vadede düşündüğümüz bir şey. En kestirme yol; yatay sondajdı. Sağlam bir zemin olmadığı için bu çalışmayı yapamadık. Yatay sondajla büyük borular geçirme şansını kaybettik. Altınova, Küçükköy ve Kaymakamlık ile birlikte ortak çalışmalarımız oldu. Araştırmalara devam ediyoruz. Bilimsel bir araştırma lazım. Belediye olarak menfez sayısını arttırmayı düşünüyoruz. 2 tane daha menfez yapsak yeterli olur. Birinci planda bunu yaptıktan sonra suyun dibinden asgari 6.5 metre yükseklikte bir köprü yapmak gerek tabi bu uzun vadede yapılacak bir şey” dedi.
“İÇ DENİZDEKİ KİRLİLİK AYVALIK’IN EN ÖNEMLİ SORUNU”
İç denizdeki kirliliğin Ayvalık’ın en önemli sorunu olduğunu kaydeden ATO Başkanı Rahmi Gencer, “Öğrencilerimizin çalışmasını takdirle karşılıyorum. Ayvalık Körfezi o kadar nadide bir iç deniz ki bunu gelecek kuşaklara aktarmamız için çok temiz tutmamız lazım. Sadece yetkililer değil halkın da, tekne sahiplerinin de iç denize özen göstermesi lazım. Bunun çözümlenmesi için yapılacak olan çalışmaları destekliyoruz. Kanalizasyon hatlarının yenilenmesi lazım ve yeni yapılan Arıtmaya bağlanması lazım. İç denize kanalizasyon akmaması için çalışmalar yapılmalı. Denize arıtmadan geçen suyu vermek gerek. Aşıklar yolu dediğimiz yolda menfezlerin yenilenmesi ve daha geniş menfezler yapılması lazım. Bilimsel bir çalışma lazım. İç denizi kirletmememiz için kanalizasyon hattı tamamlanmalı. Körfezde ayrıca bir sorun daha var; körfez doluyor. Deniz sığlaşıyor. Bunların bilimsel bir araştırma ile tespit edilmesi gerek. Yıllardır konuşuluyor bunlar artık uygulamaya geçilmesi lazım” dedi.
Nilgün Kaya
Ayvalık Haber
7 Şubat 2013
Bookmark and Share