Ayvalık'ın sorunları, İlçe Kaymakamlığı tarafından 10 maddede toplandı. Önemli sorunlar ve öneriler başlığı altında, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'a gönderilen bilgilendirme raporunun içinde yer alan sorunlar düzenli olarak güncelleniyor.
DENİZ DOLGUSU İLE ALTERNATİF YOL TALEBİ
Raporda belirtilen ilk sorun ve öneri, ulaşımla ilgili oldu. İlçe merkezinin içinden geçen ve alternatifi olmayan tek yolun, deniz doldurularak paralel bir yol sağlanması ve trafiğin rahatlatılması çalışmalarının acil olarak başlatılması gerektiği belirtildi.
ARITMA ŞART
İkinci madde, Arıtma ihtiyacına dikkat çekti. 'İlçe Merkezi ve diğer iki belediyede gerek evsel atıklar gerekse kanalizasyon sorunları insan ve çevre sağlığını tehdit eder noktada bulunmakta olup, acil tedbirler alınmadığı takdirde ileriki yıllarda Ayvalık ilçemizi olumsuz etkileyeceği endişesi taşımaktadır' denilen maddenin ardından gündeme getirilen üçüncü konu tarihi evlerin ne olacağı sorusuna bir anlamda yanıt veriyordu.
TARİHİ EVLERİÇİN BAKANLIK, İL ÖZEL İDARE VE DIŞ FON ÖNERİSİ
1860 tescilli tarihi yapısı olan ve doğal bir sit içinde bulunan ilçemizin bu tarihi ve kültürel yapısını korumak için gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekse İl Özel İdaresi ve dış fonların kullanılarak bu yapıların onarılması ve fonksiyonel hale getirilmesi gerektiği söylenen raporun dördüncü maddesi, yapımı planlanan yeni Devlet Hastanesi oldu.
YENİ HASTANE BİNASI İÇİN SAĞLIK BAKANLIĞI İHALESİ YAPILMALI
'Devlet Hastanesine ait B Bloğun, yapılan testlerde depreme dayanıksız olduğu anlaşıldığından, yıkılıp yeniden yapılması gerekmektedir, ilçemizde 50 dönüm arazi üzerinde daha kapsamlı bir hastane yapılması için girişimlere başlanmış, proje çizilmiş, hazırlanan projenin Anıtlar Kurulundan onayından sonra Sağlık Bakanlığının ihalesinin bir an önce yapılması gerekmektedir.' dendi.
3-4 OKULA 16 DERSLİKLE İLÇEDE NORMAL EĞİTİM SÜRECİ TAMAMLANACAK
Belirlenen beşinci sorun eğitim konusunda oldu. Raporda, 'Mecit Ataklının ek 8 derslik ile 15 Eylül İlköğretim Okulu 18 Derslik binasının hizmet birliğimizce yapımı gerçekleştirilip hizmete girmesi ile beraber TOKİ'nin yapmış olduğu 24 dersliğinde faaliyete girmesi ile ilçede derslik sayısı, ülke standardının çok üstüne çıkmıştır. Ancak halen küçük çapta 3-4 okulumuza 16 derslik ilavesi ile ilçemiz tüm okulları normal eğitime kavuşturulmuş olacaktır' denildi.
BÖLÜNMÜŞ VOL ULAŞILABİLRİLİĞİ ARTTIRIR
Rotasını kültürel turizme çeviren ve ulaşım konusundaki beklentilerini sık sık dile getiren Ayvalık için tespit edilen sorun ulaşılabilirliğin arttırılması yönünde oldu. Raporda, 'İlçemiz ulaşılabilirliğinin sağlanması durumunda yıllar içerisinde giderek önemi artacaktır. Bölünmüş yolların tamamlanması, Balıkesir Körfez ile Çanakkale yolunun bölünmüş yol olarak hizmet vermesi durumunda hem ülke hem ilçemiz turizmden daha fazla pay alacaktır' denildi. LALE İLE CUNDA ADASINI BAĞLAYAN YOL, KEMERLİ TAŞ KÖPRÜYE ÇEVRİLMELİ
Ayvalık ilçe merkezi ile Lale Adası ve Cunda Adasına olan bağlantının dolgu olması nedeniyle denizin kesilmiş gibi bir durum almasına, bu durumun iç deniz görüntüsü ile zaman içerisinde atıklarla dolmasına, atıkların çevreye kötü kokular yaymasına neden olacağından dolayı ilçe merkezi ile Lale Adası ve Cunda Adasını birbirine bağlayan dolgu yolun yerine tarihi dokuya uygun kemerli eski taş köprüler gibi bir bağlantı yapılmasının deniz kirliliğinin önlenmesi ve turizm açısından uygun olacağı değerlendirilmektedir' denildi.
GÖÇMEN MİSAFİRHANESİ TALEP EDİLDİ
Ayvalık'ın sekizinci sorunu olarak 2011 yılı ortaları ve 2012'de gözle görülür derecede azalan göçmen konusu gündeme getirildi. Raporda, 'ilçemizin başlıca sorunlarından olan kaçak göçmen olayları ile ilgili yakalanan göçmenlerin yeterli barınma yerlerinin olmaması nedeniyle oluşan sıkıntıların giderilmesi gerekmektedir. Sahilden uzak bir noktada uygun görülecek bir yerden göçmen misafirhanesi yapılmasının isabetli olacağı düşünülmektedir' denildi.
BOĞAZ DERİNLEŞTİRİLİP, GENİŞLETİLMELİ
Ayvalık'ta yıllardır gündeme getirilen bir sorun raporun dokuzuncu maddesi oldu. Raporda, İlçemizin liman girişi dar ve sığdır. Bundan dolayı) büyük yük ve yolcu gemilerinin yanaşmasına liman uygun değildir. Boğaz kısmının derinleştirilip genişletilmesi durumunda ticari ve turistik alanda ilçede bir patlama olacaktır' denilildi.
NÜFUS ARTIYOR KADRO YETERSİZ KALIYOR
Raporun onuncu maddesi ilçenin yaz ve kış nüfusu arasındaki farka rağmen hizmet verecek personelin yetersizliği üzerine oldu. Raporda, 'İlçemizin nüfusu 64 bin 349 olması, yaz sezonunun başlaması ile birlikte bu sayının 300-350 bin dolaylarına çıkması nedeniyle ilçe kadrolarına atanan personelin yetersiz kalması, özellikle güvenlik, sağlık ve belediye hizmetlerinde aksamalara neden olduğu, kadroların kış sezonundan ziyade yaz sezonundaki nüfus oranı göz önünde bulundurularak yapılmasının uygun olacağı, hizmetlerin yürütülmesinde önem arz etmektedir' denildi.
ALTINOVA'DA 12 AYRI SORUN BELİRLENDİ
Altınova ve Küçükköy beldelerinin de sorunları ayrı olarak ele alındı. Altınova'da kanalizasyon hattı ve arıtma bitmiş olup, derin deşarjının başlanarak bir an önce bitirilmesi, kıyı erozyonunun önlenmesi, ayrık dalga kıranların bir an önce tamamlanması. İçme suyu arıtma tesisinin bir an önce yapılması, mera vasfını yitiren yerlerin mera vasıflarının bir an önce kaldırılarak bu alanların imar planlarındaki konumları gereği kullanıma açılması, yaz sezonlarında nüfusun 50-60 binleri bulmasından dolayı trafik sorunu yaşandığından bir an önce polis denetiminin sağlanması beldemizde başıboş köpeklerin barınma çalışmaları yetersiz bütçe koşulları ile yapılmaya çalışılmakta, bu konuda tüm bölgede tedbirler geliştirilmesi, hayvancılığın artmasına yönelik olarak 1. sınıf mezbaha projesinin hayata geçirilmesi, kapalı Pazaryeri projesinin geliştirilmesi. İçerisinde kapalı spor salonlarının da bulunduğu, spor kompleksi projesinin hayata geçirilmesi, beldemizin özellikle sahil kısmındaki yollarının, kaldırımlar ve bisiklet yolunu da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi, beldemizde istihdamın arttırılması için turizm, tarım ve evlerde ısı kaynağı olarak kullanmak maksadı ile jeotermal kaynakların araştırılarak kullanıma sunulması için gerekli çalışmaların acilen başlatılması. Beldemiz Merkez İlköğretim Okulu yeni binasının yapımı aşamasında, çevre düzenleme planlamasına, hemen bitişiğinde bulunan Altınova Lisesi binasının da dahil edilmesi konuları beldenin sorunları olarak belirlendi.
KÜÇÜKKÖY BELDESİNDE ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR SIRALANDI Küçükköy beldesinin sorunları olarak raporda, 'içme suyunu Altınova'daki derin kuyulardan sağlanması pahalıya mal olmaktadır. Ayrıca suyun kalitesi gün geçtikçe düşmektedir. Bu yüzden Madra Barajından Altınova beldesine sağlanacak tahsisin (5.9 milyon metre küp) ihtiyaç fazlasından Merkez belediyesi gibi bu belediyenin de yararlanması çalışmaları bitirilmelidir. Eğlence ve bunun gibi yerler için dinlenme yerlerinden ayrı ve uzak bölgeler tahsis edilmelidir. Sahil tahsisi ve düzenlemesi yapılmalıdır. Katık atıkların imha ve geri dönüşüm sistemleri kurulmalıdır. Su isale ve şebeke hatları yenilenmelidir. Çocuklar için park, gençler için basketbol sahası ihtiyacı vardır. Belde içi yollar düzenlenmemiştir' denildi.
"BELİRLENEN SORUNLARI HEM BİZ ÇÖZECEĞİZ HEM VALİLİK VE İLGİLİ BAKANLIK T RAFINDAN TAKİP EDİLECEKTİR"
Raporda belirledikleri sorunların sürekli güncellendiğini. çözümlenen konuların yerine tespit edilen yeni sorunların aldığını belirten Kaymakam Nihat Nalbant. "İlçemiz Ayvalık gerek dünyanın tadı ve nefaseti en iyi zeytinleri ve zeytinyağları ve bunun gibi tarım ürünleri ile gerekse denizi ve su altı zenginlikleri, tarihi ve adalarının çokluğu ile bunların meydana getirdiği eşsiz koylarından kaynaklanan turizmi açısından çok önemli bir yere sahip olmakla birlikte, özellikle alt yapı, eğitim alanındaki fiziki kapasitesini tamamlayamamış bir ilçe durumundadır. Bu konularda zaman içinde gereği yapıldığında, ülkemiz ve ilimizin önemli ilçelerinden biri olma özelliği daha bariz bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu bilgilendirme raporu bir devlet politikası. Ayvalık değil Türkiye'nin her yeri için hazırlanıyor.
İlçenin gelişmesi için şunların yapılması lazım diye belirliyoruz. Takibini yapıyoruz. Örneğin ilk göreve geldiğimde ilçenin 54 dersliğe ihtiyacı vardı. Bu bize yol haritası oldu. O hedefi yakalamak için çalışmalar yaptık. İlçenin ihtiyaçları belirlendi yöneticiler tarafından. Emniyeti, belediyesi komple Ayvalık'ı ilgilendiriyor. Valiliğe gönderiyoruz. Tabi ki bunlar kâğıt üzerinde kalmayacak. Hem biz bunları yapacağız hem de valilik tarafından ilgili bakanlık tarafından takip edilecektir. Ödenek gönderilmesi duruma göre yatırım programına alınması için bu bilgilendirme çalışmasını düzenli olarak yapıyoruz" dedi.
Nilgün KAYA
Ayvalık Sözcü Gazetesi 15 Şubat 2012