Türkçe



PDF indir

 

 



Beykoz'da talana yönelik röportaj

İzlenme 1899

Beykoz Birleşik Haziran Hareketi, Yenimahalle Halkı Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Sanin ve Başkan Yardımcısı Ali Gümüş ile bölgenin kentsel dönüşümüne yönelik bir röportaj gerçekleştirdi.
 
Beykoz Birleşik Haziran Hareketi, Yenimahalle Halkı Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Sanin ve Başkan Yardımcısı Ali Gümüş ile bölgenin kentsel dönüşümüne yönelik bir röportaj gerçekleştirdi.
 
Fırat Aydoğar: Derneğinizin kuruluş amacını öğrenebilir miyiz?
 
Kemal Sanin: Derneğimiz 12 Mayıs 2014 tarihinde mahallemizdeki gençlerimizin isteği ile kurulmuştur. Kuruluş amacı ise mahallemizdeki kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmaları takip etmek ve yurttaşlarımızın bu dönüşümden dolayı uğrayacağı mağduriyet karşında örgütlenmektir.
 
Ali Gümüş: Derneğimizin tam olarak adı Yenimahalle Halkı Dayanışma Derneği'dir. %65 AKP'nin oy almış olduğu bir yerde mücadele etmeye çalışıyoruz. Buradaki haksızlığa karşı bir çatı, bir direnç oluşturmaya çalışıyoruz.
 
 
Fırat Aydoğar: Mahallemizde kentsel dönüşüm amaçlı ranta yönelik uygulamalar nelerdir?
 
Kemal Sanin: Çok manzaralı bir mahallemiz var ama hepsi gecekondu şeklinde ifade ettiğimiz evlerden oluşmaktadır. SİT alanı ve 2B başta olmak üzere orman ve vakıf arazisi gibi değişik kategoride adlandırılan bir bölgede yaşamaktayız. Bir çok yurttaşımız mahkemelik olmuş hukuk mücadelesi vermektedir. Bu konularda özellikle İBB arazileri üzerinde oturan vatandaşlarımız tapularını İBB'den alacakken Kadir Topbaş bizzat kendisi bir toplantıda Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'e "Al bu tapuları kentsel dönüşüm ile ilgili tapusu olmayan vatandaşa sen dağıt" demesine rağmen kendisi yerel seçimi kazanmak için vermedi ve seçim yatırımı yaptı. Seçimden sonra mahallemizin %30'u tapusunu aldı ama verdiği tapu hisse tapusuydu ve bu yerlerin imarı yok. Dolayısıyla bu yerler üzerinde vatandaş hiç bir şey yapamaz.
 
Belediyenin yönlendirdiği bazı müteahhitler ile muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Belediye bu adamlara "Gidin mahallelinin %60'ı ile anlaşın gelin biz de size imar verelim" diyor. İmar olmayan yer için bir müteahhide bunu diyebilen bir belediyenin bize karşı samimi olmadığını düşünüyorum.
 
Ali Gümüş: Beykoz'da ranta yönelik bir girişim var. Aslında İstanbul'un çeşitli yerlerinde var bu rant. Beykoz'da bu işin bir parçasıdır. Yenimahalle için villa tipi evlerin olacağı bir proje düşünülüyor. İBB'den alınan yerler için konuşuyorum ben. Yücel Çelikbilek'in bu konu ile ilgili "size 10 bin adet konut yapacağım" şeklinde açıklaması var. Niye 10 bin konut yapıyorsun? Neden yerinde dönüşümü tasarlamıyosun da 10 konutu düşünüyorsun. Bunun cevabı açık; bizler buradan yasal prosedürler içerisinde çıkarılacağız. Bize sunacakları ödeme planları ile bizi uzaklaştıracaklar. Proje budur. Çünkü sunulan fiyat politikası Beykozlu için hiç ama hiç uygun değildir. Bizi borçlandırıp sonra da "burada yasal olarak konut yapabilmek için 1500 metrekare yerin olmalı" diyecekler. Vatandaşı yanıltıyorlar yani.
 
Fırat Aydoğar: İstanbul'da ve Beykoz'da benzer sorunların yaşandığı bölgelerdeki dernekler ile iletişim halinde misiniz? Ve ne gibi çalışmalarınız oluyor?
 
Ali Gümüş: Seçim öncesi mahallemizdeki sorunlara yönelik büyük partilere bu konularla alakalı meclis üyelerinin seçilmesini önerdik ilk önce. Özellikle AKP ve CHP'den bunu istedik. Örneğin Birleşik Haziran Hareketi'nden en az 2 kişi olsun dedik. Bu konuların uzmanları tarafsız bir şekilde çalışsın partisi için değil mahallesi için çalışsınlar istedik. Bu isteğimiz vücut bulmadı belki ama bizim çabamız bitmedi ve mücadeleye devam ettik. “Bir Umut” isimli dernek ile bağlantı kurduk ve böylelikle İstanbul çapında düzenli toplantılar yaptı. Önemli bilgiler edindik ve bir güç oluşturduk. Bu dernek sayesinde 2981'den doğan haklarımızın takipçisi olduk.
 
AKP 2981 nolu yasayı kendisine engel olarak gördüğü için 6306 nolu yasayı çıkardı. Bu yasa 15 Mayıs'ta yürürlüğe girecekti ama “Bir Umut Derneği” önderliğinde oluşturduğumuz güç, bu yasanın yürürlüğe girmesini en azından 3 yıl ötelemiş olduk.
 
50 İstanbul 10'da İzmir'den olmak üzere 60 dernek hep birlikte Ankara'ya gidip tüm siyasi partiler ile görüşüp konumuzun takipçisi olduk.
 
Fırat Aydoğar: Siyasi partilerin bu konu ile ilgili yaklaşımları nasıl oldu?
 
Ali Gümüş: Bu sürenin uzatılması konusunda CHP ve HDP 8 yıl ötelenmesi için görüş bildirip bu konu hakkında taslakta oluşturdular. Hatta TBMM'de bu konu hakkında her iki parti önerge verdi. MHP 5 yıl önerdi ve bu konuda yanımızda olduklarını bildirdiler ama Başbakan ile görüşmemizde bize 1yıl dedi. Yoğun gayretlerimiz sonucunda bu süreyi 3 yıl olarak uzatabildik.
 
Daha sonra Şişli Kent Kültür Merkezi'nde İstanbul çapında büyük bir toplantı düzenledik. İstanbul'daki tüm Milletvekili Adaylara çağrıda bulunduk, dedik ki; "Bizimle misiniz değil misiniz?". CHP ve HDP'den ciddi katılım olurken, MHP'den bir aday AKP'den ise hiç bir aday gelmedi. O toplantıda salon tıklım tıklımdı. 1.300 vatandaş oradaydı ve adaylar harika performanslar sergilediler. Bizde mücadelemizin taçlandığını hissettik.
 
Beykoz'daki dernekler birilerine angaje oldukları için birilerine biat ettikleri için hiç bir görüşmemiz olmadı. Kendileri olamadıkları için etkili değiller.
 
Fırat Aydoğar: Belediye ile görüşmeleriniz nasıl bir seviyede? Seçimden sonra tavırlarında ne gibi değişiklikler oldu?
 
Kemal Sanin: Kendisinden randevu alıp dernek olarak ziyarete gittik. Tabi ziyaret eden biz olduğumuz için herhangi bir polemiğe girmeden görüşmeyi tamamlamak istedik. Böyle düşünmemize rağmen yine dayanamayıp tartışmalara sebep olacak ciddi sorular yönelttik. Mahallemizden kendisine %65 oy çıktığını hatırlatıp yurttaştan yana bir tavır takınmasını istedik. "Biz sizi mağdur etmeyeceğiz" gibi dayanaksız temelsiz bir cümle sarfetti.
 
Ali Gümüş: Başkan gelen insanlara göre pozisyon alıyor. 82 anayasasına karşı olduğunu söyledi ama bizim bu anayasadan dolayı mağdur olduğumuzu göremedi veya görmedi bilemiyorum. Kendisine durumumuzu en ince ayrıntısına kadar açıklamamıza rağmen bizi tatmin etmedi. yazılı başvurularımıza da komik dönüşler oldu. Beykoz ve Sarıyer'in SİT alanı olduğunu hiç bir şey yapılamayacağını vurgulayan cevaplar verdiler.
 
Fırat Aydoğar: Bu rant girişimlerine karşı bir eylem planınız var mı? Mahalleli yanınızda mı? Derneğe ilginin boyutu nedir?
 
Ali Gümüş: AKP'nin %65 oy aldığı bir mahallede çalışma yapıyoruz. Mahalleliye bizi kandırdıklarını, sağlıklı bir kentleşme için değil bizi buradan uzaklaştırmak için çalışıldığını söylüyoruz. Zaman zaman köy dernekleri ile bir araya gelip konunun ciddiyetinden bahsediyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki süreçte 60 kişilik bir komisyon oluşturmayı düşünüyoruz. Derneğimizin çatısı altında AKP'ye oy verenlerde dahil olmak üzere herkesin bir arada olduğu bir komisyon bu. Kutuplaşırsak eğer olup bitenin sadece seyircisi oluruz. Seçimden sonra bu komisyon çalışmasına hız vereceğiz. Yani her görüşten yurttaşı işin içine çekip başarılı olacağız. Üye sayımız çok değil ama önemli değil. Derneğimizin İstanbul çapında önemli bir gücü var. Başaracağız...
 
Fırat Aydoğar: Son olarak ne söylemek istersiniz? 
 
Bölgemizde yaşanmakta olan, talan ve rant odaklı bu soruna ilgi duyarak, halkımızın gündemine taşıyan Birleşik Haziran Hareketi Beykoz Meclisi'ne derneğimiz adına teşekkür ediyoruz.
 
Beykoz Birleşik Haziran Hareketi Meclisi adına
Fırat Aydoğar
25 Mayıs 2015
Bookmark and Share
 

25/04/2024 Bugün964 ziyaret var  Sitede 7 Kişi var  IP:18.218.127.141