Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından Madra Dağı'nda olup bitenlere dikkat çekmek ve Madra Dağı'nın sorunlarını birlikte çözmek için bir araya gelenler, 12-13-14 Ekim tarihlerinde Ayvalık'ta Madra Dağı Ulusal Çalıştayı'nı düzenledi.
Üç gün süren Çalıştay'ın birinci gün moderatörlüğünü Prof.Dr. Cahit Helvacı (Dokuz Eylül Üniversitesi) yaparken, kurultay Akçay Belediye Başkam Cahit İnceoğlu tarafından yapılan açılış konuşması ile başladı. İnceoğlu, "Verilen maden ruhsat sayısının, bölgemizde gözümüz gibi korumak zorunda olduğumuz Madra Dağı'nda rekor düzeye ulaşması kaygılarımızı bir kat daha arardı" diyerek başladığı konuşmasında, özellikle çıkartılan son Maden Yasası'ndan sonra, Anadolu topraklarının büyük bir bölümünün madencilerin yatırım alanlarına dönüştüğünü vurguladı.
Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği, Ayvalık ve Bergama'ya bağlı bazı köyleri ziyaret ederek köylülerden çalıştay öncesi bilgi aldıklarını ve özellikle yöredeki madencilik faaliyeleri ve taş ocakları ile ilgili incelemeler yaptıklarını ifade etti.
Çalıştay Sözcüsü Salih Sönmezışık, ilk kez düzenlenen bu toplantı sonrası bölgede yer alan köyleri sık sık ziyaret ederek, sorunları yerinde tespit edip karmaşık gibi görünen sorunların bütününe, bölgenin insanlarıyla birlikte çözüm arayacaklarını söyledi.
Daha sonra, Madra Dağı'nın ekolojik, toplumsal ve kültürel zenginlikleri ve bu zenginliklere zarar veren süreçler ve nedenlerinin tüm boyutlarının ortaya konacağı oturumlara geçildi. Kozak -Madra Dağı Kuşağı ve Çevresinin Jeolojik Özellikleri ve oluşumu, Su Kaynaklarının Oluşumu ve Su Kültürü, Korunması gereken Bir Jeolojik Miras; Madra Dağı Granit Tor topografyası ele alındı.
Çalıştay Madra Dağı'nın ekolojisinden arkeolojisine tüm özelliklerinin ele alındığı bir çalışma olarak dün sona erdi.
15 Ekim 2012
SoL Gazete